Ini pulak lauk yang saya masak lepas balik dari out-station kat Kelantan aritu. Sebenarnya ini je satu-satunya lauk yang saya masak pada hari tersebut. Layan dulu gambar ni...nanti sambung lagi. Ada perkara yang lebih URGENT...heheheh
*********************************************
......sambung balik cerita. Biasa la...bila balik out-station ni badan pun rasa letih, macam nak demam pun ada. Itu yang dapat satu lauk ni aje...huhuhu. Nasib baik ada serunding yang saya beli kat Pasar Siti Khadijah, boleh jugak dikawan-kawankan dengan lauk ayam ni. Sayurnya pulak...hehehe...nampak tak lada kat dalam gambar tu? Haa! Itulah sayurnya...fresh lagi, makan mentah-mentah buat ulam...rangup dannnnnn.....pedassss ooo...berasap! Lada ni dipetik segar dari ladang...thanks Yati.
Sebenarnya apa nama lauk ayam ni ek? Entahlah...saya pun tak tau, main taram je apa yang ada kat dapur yang dah jadi lintang-pukang tu. Nak kata kari bukan, kurma pun bukan, rendang lagilah bukan...mungkin ala2 kuzi kot. Yang penting anak-anak saya suka...heheeeee
Nak snap gambar step by step tak sempat...perut dah berkeroncong. So, layan le resipi kat bawah ni ek. Adjust2 le ikut style masing-masing...ini sukatan agak-agak saya aje. Lepas ni saya nak gunakan daging lembu pulak. Kalau teringin cubalah ya. 1 ekor ayam (potong ikut pilihan masing-masing)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1/2 cawan kismis
2 cawan susu cair
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai (ditumbuk kasar @ dititik aje)
Bahan rempah yang disangan dan dikisar halus :-2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga
2 sdt biji lada putih
2 sdb jintan kecil
2 sdb biji ketumbar
Cara memasak :-
1. Panaskan minyak. Tumis bahan yang ditumbuk sampai wangi dan sedikit garing.
2. Masukkan kismis dan tomato yang dipotong dadu. Masukkan rempah yang dikisar halus.
3. Masukkan daging ayam. Kacau rata dan masukkan air. Masak hingga kuah mendidih.
4. Apabila kuah telah mendidih dan daging ayam empuk, masukkan susu cair.
5. Rasakan garam dan gula. Biarkan kuahnya pekat sedikit dan daging ayam betul-betul empuk.
6. Bila kuah dah pekat sikit tu, boleh le tutup api. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment