Monday, June 14, 2010

Cheff Hubby's Rendang...versi belasah jerr

Kali ni saya nak kongsi resipi rendang pulak...tapi bukan hasil air tangan saya tau. Rendang ni dimasak oleh Cheff Hubby saya yang macho lagi gagah perkasa tu...hihihi...kena lah puji lebih sikit...baru boleh dapat resipi walaupun katanya belasah jerr...tapi kan bukan nak bias la ya...rendang ni memang serius sedap tau. Kalau makan dengan nasi impit atau pun lemang...memang mantop.
 
Jom kita tengok apa bahan-bahan yang Cheff Hubby gunakan untuk memasak rendang yang menggoda ni.

Bahan-bahannya :-
Daging lembu 1 kg
Santan daripada 2 biji kelapa
Kerisik 3 sudu besar
Serai 3 batang
Halia anggaran 3 inci
Bawang besar 1 labu
Bawang putih 3 ulas 
Serbuk lada kasar 2 sudu besar
Serbuk kari 1 sudu besar
Guka Melaka 1 ketul (saiz kecil) - ikut selera masing-masing
Kayu manis 2 batang (anggaran 2 inci setiap satu)
Garam secukup rasa

Cara memasaknya Cheff Hubby kata tak payah taip panjang-panjang...senang aje. Masukkan semua bahan tu dalam periuk atau kuali...tak payah nak tumis...rendang aje sampai daging empuk dan kuah menjadi agak kering. Senang kan? Sambil menunggu rendang masak boleh menyambil buat kerja lain. Memang boleh belasah jerr tapi jangan sampai berkerak pulak ya...silap haribulan hangus pulak rendang tu.

Sila beri perhatian ya tuan-tuan dan puan-puan...food presentation yang agak skema dan poyo ni hanyalah sementara aje...bila dah nampak makanan yang sedap depan mata tak sempat nak bertable manner pun...apa lagi?...belasah jerr...

4 comments:

kerol said...

biasa la kalau orang lelaki yg masak memang power tahap selamba ar...keh keh

E-DA here&there said...

Yezza...memang selamba dan belasah jerr...tu yang jadi macam tongkah pecah tu...huhuhu...

renny said...

Hi, salam kenal.
nice blog. Terima kasih atas informasinya
Silahkan kunjungi informasi tentang berbagai karya ilmiah dari kami http://www.unand.ac.id/arsipua/abstrak/
Blog saya

E-DA here & there said...

Salam kenal juga dari saya di sini. Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog saya ini. :)