Sunday, February 28, 2010

AKOK KENIT

Antara kuih dari negeri Cik Siti Wan Kembang yang saya gemari ialah kuih Akok. Kali pertama saya makan kuih ni masa saya di UiTM dulu...terasa sedap sangat kuih Akok yang dibawa oleh salah seorang pensyarah saya masa tu...Semenjak daripada hari tu saya  telah dilanda angau dengan kuih ni. Kalau jumpa mesti beli tapi yang bengangnya selalu dapat yang tak mengancam...huhuuu. Eh..tapi kenapa diorang panggil kuih ni Akok ek?...sama tak dengan akak?...akok ke akak...akak ke akok?...hehehehhh...banyak tanya pulak saya ni.

Kuih ni kalau dibeli 50 sen sekeping. Kalau jenis yang satu famili kuat makan macam kitorang ni, tak berapa berbaloi membeli. Jadi kenalah buat sendiri...ada jimat sikitlah, makan pun puas. Betul tak?

Inilah rupanya kuih Akok yang saya buat. Tapi kannn...ini spesies Akok Kenit. Sebabnya saya gunakan acuan kuih Cara je...heee...comel dan cinonet je. Resipi dan cara memasaknya adalah hasil pemerhatian dan imaginasi saya sahaja...kalau nak tunggu semua peralatan ada depan mata memang tak akan menjadilah jawabnya. Jenuh pulak nak ke Kelantan cari acuan, kalau tak pun buat muka seposen pinjam kat Pak Cik  yang  jual kuih Akok kat Pasar Kampung pandan tu...huhh...memang tak logik dan tak praktikal betul. Oleh sebab itu saya guna pakai apa yang ada di dapur dan diolah dengan sesuka hati sayalah!...hahahahhh. Kepada semua orang Kelantan tolong jangan marah saya ya...saya cuma nak makan kuih Akok ni aje di samping nak berjimat...hihihi...I'm sorry.

Saya kena terbalikkan kuih ni supaya kesan bakar terdapat di kedua-dua belahnya. Nasib baik acuan kuih Cara ni tak banyak songeh...memang mudah kerja saya sebab adunan tak melekat di acuan. Saya tinggalkan resipinya di bawah ni ya...sukatannya cukup-cukup untuk anak-anak, suami dan semestinya saya...hehehhh. Kalau ada yang kurang top-up sendiri atau cari saja resipinya di dunia maya tanpa sempadan ni...hahaha.

AKOK......ini versi saya, bukan yang ori.
Bahan yang diperlukan :-
1 cawan...tepung gandum (sebenarnya kurang 1cm 1 cawan)
1 cawan...santan pekat + 5 biji telur saiz besar (pukul rata)
1 cawan...sirap gula Melaka yang dimasak dengan simpulan daun pandan (boleh tambah gula kalau suka manis) dan sedikit garam untuk pemangkin rasa 

Cara membuat :-
Campur semua bahan dan kacau rata jangan sampai adunan berketul. Sebelum tu acuan dipanaskan dulu...kecilkan api dan kekalkan kepanasannya. Jangan lupa, acuan hendaklah disapu dengan minyak menggunakan daun pandan. Bila dah cukup panas, masukkan 1 sudu plastik (yang kita guna untuk makan tomyam/sup) ke dalam acuan. Tutup dengan tudung periuk sekejap supaya bahagian atasnya cepat masak...agak-agak dah masak bolehlah diterbalikkan guna lidi sate macam kat dalam gambar di atas. Bakar lagi sampai kuih masak dan garing...jangan hangus sudah. Sedia untuk dimakan. CUBALAH YA!

Ya Habibi Ya Muhammad

Salam Maulidur Rasul saya ucapkan kepada semua saudara Muslim yang singgah di blog ni. Walaupun sambutannya jatuh pada  hari Jumaat yang baru lepas...ingatan  terhadap junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w yang kita kasihi ini tidak wajar luput  daripada pemikiran umat Islam yang kasih dan cintakan Rasulnya. Jangan pula dihadkan untuk sehari itu sahaja...kecintaan itu hendaklah sentiasa mekar di jiwa dan sanubari kita umat Islam semua. Perbanyakkanlah selawat dan salam ke atasnya...mudah-mudahan kita akan mendapat syafaat.

Ya Nabi Salamun Alaika...(Raihan)

Ya Nabi salamun'alaik
Ya Rasul salammun'alik
Ya Habibi salammun'alik

Telah terbit bulan purnama
Cahaya menyinari kami
Kau contoh akhlak terpuji
Wajahmu penyejuk hati

Ya Nabi salamun'alaik
Ya Rasul salammun'alik
Ya Habibi salammun'alik

Kau bagaikan matahari
Cahaya menerangi bumi
Engkaulah permata hati
Bertahta di sanubari

Ya Habibi Ya Muhammad (sollu alaik)
Ya Habibi Ya Muhammad

Penyeri timur dan barat
Kau yang gagah yang mulia
Engkaulah iman kami

Tuesday, February 2, 2010

ARROWHEAD CHIPS...kruk...kruk...kruk...sungguh rangup,sungguh lazat!

Kabare? Semoga waras ya...huhuhu...dah agak lewat malam ni tapi tak tidur lagi...esok nak gi kerja...tak serik-serik, nanti terkucil lagi kang...tak pasal-pasal kena mintak autograph bos pulak...ish3x. Takpe...kejap lagi kita tidurlah...sabar ya wahai kelopak mata yang dah rasa ketat ni...bagilah can kejap. Akak cuma nak story sikit pasal kudapan yang lazat ni...uaarrgghhh...ngantuk pun ngantuk la...layan ajelah. 

Inilah Arrowhead/Ngaku(bukan bawang putih ya...) yang saya beli di Tesco Ampang...memang tengah musim sebab Tahun Baru Cina dah semakin hampir. Kalau tak silap, harganya dalam RM 2.35 sekilogram. Ianya adalah sejenis sayuran ubi yang diimport dari negeri China. Memang ramai kaum Cina membelinya...bagi orang Melayu mungkin pelik sikit kot sebab tak tau nak buat apa dengan benda ni...tapi bagi saya, bagaikan pucuk dicita ulam mendatang...tak ketinggalan tumpang menyelit kat celah-celah aso dan nyonya yang tengah sibuk memilih ubi ni...masa tu ada sepasang suami isteri berbangsa Melayu yang agak otai tengah asyik memilih ubi ni...penuh beg plastik tu. 

Kalau nak tau Arrowhead ni sangat sedap dibuat kerepek tau. Kadang-kadang ubi ni dipanggil Chinese Potato...teksturnya lebih kurang macam Sengkuang Cina cuma ia lebih berkanji...namun rasanya jika dimakan mentah tidaklah semanis Sengkuang Cina tu. Boleh klik NGAKU untuk melihat artikel yang berkaitan dengannya.

 Ngaku yang dah siap dikupas kulitnya dan dibersihkan.

Ngaku yang telah diparut/disagat...yang ni saya phobia sikit. Oleh itu tugasan ini digalas dengan machonya oleh Abang Misai saya. Seeloknya jangan biarkan kepingan Ngaku berada di dalam keadaan yang lembap...nanti tak berapa nak rangup lepas digoreng......uarrrrghhhh...eeee...teramatlah mengantuknya mata ni...sedapnya kalau dapat zzzzzzzzzzzz.....sabar ek...sikit lagi...next!

Apalagi...goreng kepingan Ngaku ni di dalam minyak yang mencukupi. Pastikan minyak betul-betul panas...rajin-rajinlah jaga api ya.

Inilah hasilnya...jangan lupa toskan minyak. Tak bubuh garam pun dah cukup sedap rasanya...rangup dan lemak-lemak manis ala pringles gitu. Saya suka kerepek yang nipis sikit...suami pulak suka yang tebal sikit. Lepas ni saya nak cari alat memarut/ mandolin yang lebih vouge lagi...yang kami ada ni beli kat pasar malam je.

 
Yang ini selepas diperisakan dengan garam dan lada hitam...memang sedap dan berbaloi-baloiii Cik Jah! Cubalah sendiri di dapur anda tidak kira di mana sahaja anda berada...mmuaaahhhh!

Orait...sekian sahaja untuk malam ni.....masa untuk ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ.........