Monday, January 24, 2011

Nolin Kena Baca Ni...

Saya telah memulakan tahun baru 2011 ni dengan pencarian ilmu. Kalau orang lain sibuk sambung ijazah, master dan sebagainya...saya pulak masuk kelas masak-masak di hujung minggu. Pada awalnya saya nak sponsor adik (Nolin) atau kakak saya yang tinggal di Johor tu. Oleh kerana diorang ada halangan maka saya tersponsor diri sendiri...hehehe

Yay...akhirnya saya dapat belajar buat puff pastry. Ini adalah produk yang telah didemo oleh Chef yang mengajar. Cantik dan berlapis-lapis.
Semua hasil air tangan Chef yang meletup dan vogue gitu.

Ini yang saya buat...inti savoury...tak secantik Chef punya...huhuhu

Ini pun saya punya...ada custard filling dengan buah-buahan.

Inilah dia Chef Asma yang telah mengajar dengan terang dan jelas. Dulu selalu tengok kat tv je. Terima kasih banyak-banyak di atas ilmu yang dicurahkan. Memang berbaloi belajar dengan beliau...saya dan peserta lain bawa balik dua kotak puff pastry. Kami juga dibekalkan dengan pastri marjerin supaya boleh buat latihan di rumah...takut nanti lupa teknik dough laminating tu. Sepanjang hari tu rasa seronok walaupun kebanyakan masa berdiri...memang letih tapi gembira bila anak-anak suka dan suami merestui minat saya...dan sudi menjadi Pak Supir pada hari tu walaupun tersesat-sesat.  Oleh kerana urat-urat seluruh badan saya ni tumpang seronok jugak...keesokan harinya saya demam tak boleh bangun...kihkihkih...lepas ni kena warm-up dulu...takdelah terkejut, maklumlah umur semakin meningkat.

Haa...Nolin tunggu apa lagi???


No comments: