Sunday, November 1, 2009

Topping Kek Coklat

Alamak terlupa pulak nak cerita pasal topping coklat pada entry Kek Coklat Berangan  yang lepas tu. Nampaknya saya sambung kat sini la ya. Sori...takde gambarnya. Boleh tengok postingnya kat  sini

Caranya senang je...mula-mula masak air sampai mendidih dalam periuk. Lepas tu letak mangkuk adunan atas periuk (masa ni kecilkan api)...bahagian bawah mangkuk jangan mencicah air panas. Lepas tu masukkan lebih kurang 2 bar coklat masakan yang dah dipotong kecil-kecil  ke dalam mangkuk adunan. Tuang 1 kotak kecil whipping cream dan 1 sudu besar mentega. Kacau sampai coklat cair dan tutup api. Biar sejuk kejap.

Tapi kalau anda jenis yang tak sabar...boleh aje curah topping tu terus atas kek. Bila semuanya dah sejuk boleh ambik garfu dan buat lorekan kat topping tu ikut corak yang kita suka. Ini cara saya la...kalau nak tau teknik yang betul kenalah tanya pada yang professional. Boleh tengok cara saya melorek topping ni dengan cara yang sungguh tidak professionalnya di sini


No comments: