Ayam masak lemak daun pegaga ni adalah hidangan tengahari untuk hari Ahad yang ceria. Saya memang suka makan daun pegaga...tak kira yang mentah atau pun yang telah dimasak. Dulu emak saya selalu masak gulai lemak daun pegaga dengan kacang hijau...sedap betul walaupun direncah dengan ikan bilis dan bawang aje.
Lauk yang saya masak ni mudah aje...yang lecehnya nak bersihkan dauh pegaga tu. Tumbuk 3 inci halia dan kunyit hidup, 3 ulas bawang putih, 1 labu bawang merah dan 10 biji cili api. Masukkan potongan ayam (seekor) yang telah dibersihkan dan bahan tumbuk serta 4 batang serai yang telah diketuk ke dalam periuk. Masukkan santan pekat daripada 2 biji kelapa...tenggek periuk yang bertutup di atas api yang kecil...biarkan ayam kecut kemudian masukkan setengah ikat daun pegaga dan sekeping asam gelugor. Tutup periuk dan biarkan kuah mendidih dan ayam betul-betul masak...api biar kecil. Tambah garam secukup rasa. Kalau suka tambah sedikit gula untuk seimbangkan rasanya. Mudah aje kan?
Entri yang berikutnya saya akan cerita pasal Pecal Kangkung pulak.
No comments:
Post a Comment