Sunday, October 24, 2010

SALAI sampai kering...GORENG sampai garing!

Issshhh...dahlah kena salai pastu kena goreng pulak?! Azab betul bunyinya ya. Mmm...siapalah yang dijatuhkan hukuman mandatori salai sampai kering dan goreng sampai garing tu ek? Macam ganas aje bunyinya...huhuhu...mengerikan.  Memang haru kalau ada undang-undang kat dunia ni yang jatuhkan hukuman macam tu.  Selalunya yang kita dengar Rotan 100 kali ke...Gantung Sampai Mati ke...atau yang sewaktu dengannya.  Ishhh...simpang malaikat 44!  Okaylah...yok kita siasat apa kes sebenarnya ni...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Hehehehehehhh...Pisang salai rupanya! Maaf dengan kualiti gambar yang kurang memuaskan ni. Terlebih reflection dari flash kamera telefon saya ni...huhuhu...

Inilah rupanya pisang yang dah kena salai.  Gelap dan berkilat warnanya.  Aromanya pulak unik dengan bau pisang bercampur asap...tapi ada orang tak suka. Biasalah selera masing-masing.  Pisang salai ni memang popular kat Johor.  Masa nak balik ke KL tempohari saya singgah di pekan Air Hitam dan membeli pisang salai ni di situ. Walaupun berasal dari Johor,  saya sendiri tak pernah tengok macam mana proses membuat pisang salai ni...tahu makan je!  Apa yang saya dengar,  pisang yang selalu digunakan adalah pisang Awak tapi saya sendiri pun tak pasti.  Pisang salai ni boleh dimakan terus macam jajan dan sedap juga kalau digoreng dengan tepung macam nak buat pisang goreng...macam dalam gambar kat bawah ni...

Haaa...ini pulak pisang salai yang dah digoreng.  Rangup di luar,  lembut di dalamnya.  Saya gunakan tepung gandum dengan sedikit air kapur dan garam je.  Kalau guna tepung beras yang dibancuh dengan telur lagi sedap.  Sesuai dihidangkan bersama teh atau kopi panas untuk dinikmati seisi keluarga di petang hari sambil menonton tv...yummy nak lagi!

Saturday, October 16, 2010

LUNCH di petang hari...

Memang selalu jugak buat kerja macam ni...makan tengahari di waktu petang...memang tak trampil...huhuhu...tolong jangan ikut ya!  Dah la lambat...menunya pun tersangatlah ringkas.  Saya cuma masak mee kuning berkuah aje...tak ada yang istimewa sangat pun tapi mudah disediakan dan rasanya pun boleh tahan jugak.  

Mee kuah saya ni memang tak guna banyak bahan.  Saya cuma gunakan 2 biji bawang besar yang dimayang5 biji bawang putih ditumbuk kasar...saya ni suka makan bawang putih...kalau nak letak 2 biji pun takpe...ikut la selera masing-masing,  2 - 3 sudu besar taucu yang dilenyek1 paket bebola ikan yang dipotong nipis2 sudu teh serbuk ikan bilis1 paket mee kuning dan air secukupnya untuk kuah. Jangan lupa minyak untuk menumis.

Cara nak memasaknya ikut aje turutan ni ya :-
(1) Tumis bawang besar yang dah dimayang  sampai sedikit garing (2)  Kemudian barulah masukkan bawang putih yang ditumbuk...jangan biar hangus (3)  Masukkan taucu yang dilenyek...kacau sampai naik wangi (4)  Tuang air secukupnya dan masukkan serbuk ikan bilis (5) Jangan lupa masukkan bebola ikan yang dah dihiris...biarkan kuah mendidih (6)  Masukkan mee kuning...garam tak perlu sebab taucu dan serbuk ikan bilis sudah memadai...kalau nak buat banyak eloklah mee dicelur berasingan.

Menu ni sesuai untuk budak-budak yang tak suka makanan pedas...tapi untuk tekak yang tak boleh berpisah dengan rasa pedas,  bolehlah sediakan sambal lada kering yang ringkas macam yang saya buat ni.  Mula-mula saya goreng halia yang dimayang halus dan memanjang...goreng sampai agak garing tau.  Angkat halia goreng dan asingkan.  masukkan 2 sudu besar serbuk lada kering yang kasar ke dalam minyak gorengan halia tu...api dapur biar kecil kalau tak hangus lada tu...pahit dan tak sedap pulak nanti.  Masukkan kicap cair dan gula.  Masukkan halia goreng tadi.

Bila nak makan mee kuah taucu ni letaklah sambal tu, perahkan limau dan guntingkan rumpai laut kalau suka.  Kalau anda phobia dengan rumpai laut tu...sila abaikan je.  Kami anak-beranak takde masalah...ia menambah perisa mee kuah taucu ni dan rasanya pun unik sikit.  Hmmm...benda sikit memang terasa sedap...lain kali nak buat lagi.  Cubalah!

Friday, October 15, 2010

Helllooooo.........I'm back with SOOOSHEEEE!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera untuk semua...semoga sihat dan ceria selalu. Sebenarnya saya sedang menguatkan semangat untuk memasukkan entri  baru ke dalam blog ni...yelah kan...memang lama betul saya senyap dan buat derk je tak menjenguk ke sini.  Tak taulah kenapa,  semenjak cuti raya hari tu saya rasa tak larat nak mengadap laptop lama-lama...cepat aje mata ni mengantuk tak hengat!  Sekarang pun dah terasa berat mata saya ni...heee...sabarlah wahai mata oiii...

Ok la...sebelum bertambah kronik sindrom zzzzzz saya ni,  baik saya kongsi cepat-cepat agenda saya pada hari Sabtu lepas bersama keluarga.  Apalagi kalau bukan projek makan-makan anak-beranak.  Kami berSUSHI lagi di hujung minggu.


Ini persediaan untuk membuat filling sushi.  Lemon tu saya guna untuk membuat nasi sushi...sebagai ganti kepada campuran cuka.

Jejari ketam saya potong nipis secara memanjang dan timun/kyuri dibersihkan dan kemudian disagat halus.

Bahan-bahan yang saya guna untuk filling jejari ketam.  Saya perisakan dengan taucu,  mayonnaise,  serbuk lada putih dan lada hitam,  garam dan gula secukup rasa.


Taucu yang saya lenyek ni sebagai penambah perisa filling jejari ketam tu...kalau tak letak pun tak apa...selalunya saya tak letak tapi kali ni saya nak ada bau miso pada filling ni.

Ok lah...jom kita tengok macam mana nak sediakan nasi untuk sushi saya ni.

Inilah rupa beras yang saya guna...selalunya saya guna beras sumo cap mulut ternganga luas tu...sepaket dalam RM 9.90.  Kalau tak pun saya belasah beras wangi je...tapi kali ni saya guna beras yang mahal sikit sebab beras yang selalu saya guna tu dah kehabisan stok.  Untuk 2.5kg harganya RR26.00.  Beras ni kontot-kontot aje dan melekit bila dah dimasak.


Nak masak beras ni pun tak susah.  Sukatannya lebih kurang 1 cwn beras sushi + 1 1/3 cawan air...atau paras air di dalam periuk adalah lebih kurang ukuran seruas jari telunjuk sahaja...jangan lebih air.
 

Nasi yang dah masak disi ke dalam bekas yang sesuai...kalau boleh gunakan mangkuk yang diperbuat daripada kayu supaya dapat menyerap lembapan daripada nasi yang kita gaul dengan jus lemon tu.  Sambil mencurah jus lemon jangan lupa membalik-balikkan nasi yang panas tu.  Kalau nak cepat sejuk,  halakan kipas angin ke bekas nasi tu.

Untuk bancuhan jus lemon tu,  saya perah 4-5 biji lemon yang kemudiannya ditambah dengan 1 suduteh serbuk pati ikan bilis, garam dan gula yang cukup untuk seperiuk nasi.

Haaa...sekarang bolehlah kita mula membuat sushi. Mula-mula tangan perlu dibasahkan...barulah senang nak pegang nasi yang melekit tu.  Ambil nasi secukupnya dan ratakan di atas permukaan Nori (rumpai laut).  Tinggalkan beberapa cm/ inci di bahagian tepi macam yang ditunjukkan di dalam gambar di atas.

Lepas tu boleh la kita mengisi salad jejari ketam  di atas nasi.


Yang ini timun dan jejari ketam sahaja.



Aktiviti menggulung sushi menggunakan sushi mat.


Tadaaaaa.....inilah rupanya sushi yang dah digulung.













Haaa...akhirnya siap juga sushi ni untuk anak-anak ya.

 
Yang mana lebih tu masukkan di dalam plastik ziploc ni dan simpan di dalam peti ais.  Ini sajalah yang sempat saya upload kali ni.  Oh ya...kalau nak tengok agenda sushi saya di tempat lain silalah layari http://itulahkehidupan.blogspot.com/2010/10/sushi.html

Sekian,  wassalam...bye.