Monday, May 18, 2009

"MISS DUMPLING".....Part 2

Mama : Kelim betul-betul Dina...kang tak cantik Cik Dumpling kita nanti.

Dina : Ish...susahnya...mama ajelah yang buat...Dina tolong tengok aje ek?

Mama : Ewah...ewah, tau makan aje eh...tolong tak nak!

Dina : Tau takpe...keh keh keh

Tadaaaa.......inilah hasilnya. Baru satu....ish yang lain tengah tunggu giliran tu....mak aih...berpeluh dibuatnya...huhuhu

Cik Dumpling tengah beratur nak meluruskan barisan.....comel la pulak Cik Dumpling kita ni kan?

Ingatkan kat baju je ada lisu lipatan (pleats)...rupa-rupanya Cik Dumpling ni pun tumpang semangkuk rupanya. Mmm....seronok jugak mengelim kulit dumpling ni walaupun berpeluh ketiak nak menghabiskannya...hihihi

Ouch! Cik Dumpling yang comel dah kena campak ke dalam air panas mendidih...letak minyak sikit kat dalam air tu...tak nak bagi melekat......bila Cik Dumpling dah mula timbul maknanya dah masak la tu.

Haaa.....inilah rupanya cik dumpling kita yang dah masak.
Inilah dia respons anak-anak saya tiap kali saya masak dumpling.....
Hadi : Yeaaaa......it's my favourite!....nak makan!...nak makan!
Dina : Tak sabar nak makan....saya nak guna chopstick.....nyumm...nyumm...hehehe
Haifa : Ishh...sabarlah abang Hadi...Kak Dina, bacalah doa makan dulu.
Mama & abah : Betul..betul..betul!

Inilah salah satu daripada makanan kegemaran famili saya. Dumpling ni sedap dimakan dengan sos kicap pedas + bawang putih goreng ......seronok dikunyah sebab kulitnya lembut dan kenyal....intinya pulak very juicy dan wangi dengan aroma daun sup.

Sos kicap ni memang serasi dengan Cik Dumpling kita. Masa saya tengok satu program kat AFC astro tu...diorang kat China cicah dumpling ni dengan cuka hitam serta kicap...sambil tu diorang makan sekali bawang putih mentah sebiji-biji buat macam ulam.

Saya ada dua versi sos yang boleh dicicah dengan dumpling ni : sos cili dengan bijan dan sos kicap pedas bercuka...tapi hari ni saya nak cerita pasal sos kicap pedas bercuka aje.....bahan-bahannya pun senang : kicap, minyak lada, madu, cuka dan bawang putih goreng (dadu kecil-kecil).

Sebenarnya tak semua orang kita pandai makan dumpling ni sebab ianya menu masakan Cina.....tapi sesiapa yang tekaknya boleh belasah apa saja macam saya dan keluarga, bolehlah masukkan dumpling ke dalam senarai menu anda......selamat mencuba...ENJOY!





















2 comments:

Expressi said...

Assalamualaikum...

wah wah wah... seleranya pakcik tengok dumpling ni.
bestnyeeee kalau dapat menjamah separuh dumpling ni. tp ingat... belajar buat dumpling tu jgn lupa pula nak belajar buat liwel liwel. selamat maju jaya

E-DA said...

eheheh...timakacih banyak-banyak pak cik. Tapi apa ke bendanya liwel-liwel tu ek? Sepupu sepapat Cik Dumpling ke?...pst...nak merasa dumpling ni kena ada la pengerasnya pak cik...hihi