Sunday, May 23, 2010

Pecal Kuah Putih


Ada sesiapa yang menggemari pecal tak? Selain daripada ayam masak lemak daun pegaga tu...hari ni saya buat pecal tapi versi kuah putih. Selalunya kuah pecal berwarna gelap dan ada kacang tanah tapi kali ni kuahnya berwarna putih dan tiada kacang tanah. Kuahnya berwarna putih sebab saya gunakan santan pekat...ops...santan lagi!

 
Ini bahan-bahan pecalnya...ada kangkung, taugeh dan tempe yang dicelur. Tauhu dan terung digoreng. Untuk kuahnya ringkas aje. Saya goreng dulu cili api yang dekat 20 biji tu...Awas! Meletup. Segenggam ikan bilis dan 1 labu bawang merah pun saya goreng juga. Masukkan ke dalam blender dan tuangkan santan pekat daripada 1 biji kelapa yang dimasak sekejap...jangan pecah minyak. Kisar kesemua bahan tu. Kalau suka boleh juga dikisar sekali dengan belacan yang digoreng. Tuang kuah ke dalam mangkuk dan bubuh garam dan gula secukup rasa. Perahkan jus limau kasturi ikut rasa masam yang diinginkan. Kuah ni sedap tau...baunya wangi sebab bahan-bahan rencahnya digoreng dan rasanya lemak-lemak manis, masin dan masam...cair air liur dibuatnya. Pucuk ubi rebus pun boleh dicicah dengan kuah ni tau.

Pecal ni pun sedap kalau dilawankan dengan ikan keli goreng...memang terangkat punyalah bila dimakan dengan nasi panas!

No comments: