Tiap kali mak datang ke rumah saya dia akan mengalami pertembungan selera makan yang sangat besar jurangnya dengan kami sekeluarga. Maklumlah, mak sejak dulu lagi tak makan ayam, daging dan apa saja yang sewaktu dengannya...begitu juga dengan sesetengah jenis ikan. Walau bagaimanapun makanan laut yang lain macam sotong, udang, ketam, remis, kupang dan seangkatan dengannya memang menjadi kegemaran mak.
Sebenarnya saya nak cerita pasal lauk ikan bilis masak kicap ni tapi mata dah mengantuk sangat la. Sambung esok ajelah. Tunggu tau.......zzzzzzzzzz************************************************
Hai! Kita sambung balik cerita ek. Sori la...lately I was quite busy...tak sempat nak sambung entry ni. Ok la...kita sambung kisah Lauk Mak ni ek. Mak saya ni memang payah sikit bila masuk bab makan lebih-lebih lagi dalam keadaan umur dia yang dah mencecah 73 tahun...makan pun dah tak banyak macam dulu. Oleh sebab tu saya masakkan lauk ikan bilis masak kicap ni untuk mak.
Biasa makan tak lauk ni? Masakan ni tersangat le simple tapi sedap. Teringat masa kecik-kecik dulu, mak selalu masak lauk ni untuk buat bekal menoreh. Saya dan adik (Nolin) selalu ikut mak gi kebun getah (bukannya menolong, menyibuk dan menyusahkan ada la...heheheh). biasanya kitorang le yang akan menikmati bekalan tu mengalahkan orang yang penat bekerja. Yang bestnya, lauk terasa lazat sangat walaupun dah sejuk...lebih-lebih lagi dinikmati di bawah pokok-pokok getah yang sedang mengeluarkana hasilnya walaupun dalam masa yang sama tangan sibuk menepis-nepis nyamuk yang tengah kebulurkan darah manusia tu...huhuhu. Lagi pun kebun getah ni ada bau alam yang kuat...bau daun getah...bau bunga getah...bau kulit pokok getah...bau cendawan kukur, cendawan busut...bau tanah, ranting, daun-daun kering daaaan.....bau getah buku dan getah sekerap yang...sendiri mau ingatlah!...tutup hidung, lariii...muahahaha.
Jadi bila semua bau tu bercampur dengan aroma dari bekal yang sedang dinikmati maka terbangkitlah selera dan melelehlah air liur si Penoreh & Co yang tengah lapar tu. Nostalgia betul la...yang pasti zaman tu takkan kembali lagi. Sandarkan pada kenangan ajelah.
Berbalik kepada lauk mak ni, saya gunakan 4 biji bawang besar yang dihiris(saya memang suka bawang). Ikan bilis saya tak suka letak banyak...saya goreng garing ikan bilis tu dulu. Saya ni suka pedas jadi saya masukkan cili api potong. Mula-mula saya tumiskan 3 biji bawang putih sebelum memasukkan bawang yang dihiris dan cili api. Tumis sampai bawang layu. Lepas tu masukkan kicap...suka hati la nak masuk banyak mana. Lastly masukkan ikan bilis goreng. Saya tak tambah garam sebab kicap tu pun dah masin...SIAP!Yang kelakarnya, anak-anak saya yang tiga orang tu pulak yang terhegeh-hegeh hulur pinggan...dah tak sabar nak makan...bukannya dengan nasi tapi roti! Habis sebundle roti dikerjakan...memang tolak batu dengan kayu aje diorang ni. Mak tengok aje gelagat diorang sambil tersengih...akhirnya mak kenyang tengok cucu makan aje walaupun puas saya ajak dia makan sama. "Takpe...biar budak-budak tu makan dulu. Tau la mak ambik sendiri nanti, perut mak kenyang lagi ni".
Itulah dia, lauk mak dah jadi lauk cucu.





No comments:
Post a Comment